Wat is overgewicht?

Over de hele wereld lijden veel mensen aan overgewicht. Alleen al in Nederland wordt gezegd dat de helft van de mannen aan overgewicht lijden, en bijna een helft van de vrouwen. Ook steeds meer kinderen lijden aan overgewicht. Daarom is overgewicht ook een groot probleem voor de toekomst, Overgewicht kan veel risico’s en gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Een gezond gewicht is niet alleen een schoonheidsideaal, maar een gezond gewicht en dieet hebben zijn het allerbelangrijkste als het om uw eigen gezondheid gaat. Als u ook last hebt van overgewicht, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij leggen u precies uit wat overgewicht is en wat u eraan kunt doen.

Ervaar meer

Wat is obesitas precies?

Obesitas is als het ware extreem overgewicht. Mensen lijden aan obesitas wanneer ze een BMI van over de 30 hebben. In Nederland wordt obesitas door de Gezondheidsraad als ziekte beschouwd. Obesitas is gevaarlijk omdat het verschillende secundaire ziekten kan veroorzaken, die voor veel patiënten ook ernstig of zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

Als u een paar kilo te veel weegt, betekent dit niet meteen dat u medicijnen moet nemen of dat u dringend moet afvallen. Als u echter aan obesitas lijdt, is het heel belangrijk dat u wel voor een behandeling kiest. In dit geval moet u afvallen om secundaire ziekten te voorkomen. Mensen die aan obesitas lijden, hebben vaak ook last van ziekten zoals diabetes type 2 of hartaandoeningen. Deze ziekten kunnen zonder behandeling levensbedreigend zijn.

Wat is een juiste BMI?

De BMI vertelt u meestal of u overgewicht hebt. Deze formule is een berekening van de gezondheid van uw gewicht aan de hand van uw lengte, geslacht en leeftijd. Als u niet precies weet hoe u de BMI zelf moet berekenen, kan een arts u ook helpen. Bij het berekenen van de BMI door de arts wordt ook rekening gehouden met geslacht en leeftijd. De uitslag van de BMI wordt volgens de WHO in deze verschillende wordt het gewicht in deze schalen ingedeeld:

  • BMI 18,5 en lager = ondergewicht (u kunt het beste een arts raadplegen)
  • BMI 18,5-24,9 = normaal gewicht (als u een BMI tussen deze cijfers hebt, hebt u het perfecte gewicht)
  • BMI 25-29,9 = overgewicht
  • BMI 30-34,9 = obesitas (dit is ernstig overgewicht en moet behandeld worden)

Deze waarden zijn voor u een leidraad. Als u problemen hebt met uw gewicht of zelfs aan obesitas lijdt, is het belangrijk dat u een arts raadpleegt. (Bron: Gezondleven.be)

Bereken nu uw BMI*

75 kg
0 kg
200 kg
180 cm
0 cm
250 cm

Uw persoonlijke BMI

[gender]*([weight]/(([height]/100)*([height]/100)))
Ondergewicht
Goed
Zwaarlijvig

*Meer info: BMI calculator

Wat veroorzaakt obesitas eigenlijk?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen aan obesitas lijden. In de meeste gevallen is de reden een slecht en ongezond dieet en weinig lichaamsbeweging. Mensen die elke dag veel calorieën innemen en weinig bewegen kunnen snel aankomen en zonder verandering aan obesitas lijden. Aan de andere kant zijn er ook mensen die genetisch meer te wegen dan andere mensen door bijvoorbeeld een metabole of hormonale stoornis. Obesitas kan ook veroorzaakt worden door medicijnen of bepaalde ziekten. Als u bijvoorbeeld aan hypothyreoïdie of depressie lijdt, hebt u een hoger risico om obesitas te ontwikkelen.

Wat zijn de opties om af te vallen?

Als u te zwaar bent, hebt u verschillende mogelijkheden om af te vallen. Zoals al eerder gezegd, is de reden voor overgewicht meestal een slecht dieet of te weinig lichaamsbeweging. Over het algemeen betekent dit dat u vaak succesvol kunt afvallen door uw levensstijl te veranderen. Door uw bewegings- en eetgewoonten te veranderen zult u gauw gewichtsverlies merken.

Een klein aantal mensen die willen afvallen, kiezen vaak voor radicale diëten om heel snel af te vallen. Maar u moet weten dat dit geen goed en vooral geen gezond idee is. Hoewel u met een radicaal dieet snel gewicht kunt verliezen, zult u het er sneller weer merken aankomen. De meeste mensen die in korte tijd veel kilo’s afvallen, vinden het erg moeilijk om het gewicht eraf te houden. Als u besloten hebt om een radicaal dieet te volgen en u bent veel afgevallen, zult u het gewicht er vaak niet af kunnen houden zodra u uw eetpatroon weer verandert. Als u in plaats hiervan kiest voor een dieet met gezonde en evenwichtige voeding en voldoende beweging, hebt u een betere kans om blijvend gewicht te verliezen.

Probeer af te vallen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Vermijd hiervoor snoep, frisdrank en vetrijke maaltijden, verminder voedingsmiddelen met suiker zo veel mogelijk in uw dieet.

De British Dietetic Association raadt aan om wekelijks een gewichtsverlies van 0,5 kg tot 1 kg te streven. (Bron: Health.harvard.edu)

Meer bewegen

Naast het veranderen van uw voeding, moet u ook onthouden dat voldoende beweging belangrijk is bij het afvallen. Hiervoor hoeft u zich niet altijd aan te melden bij de dichtstbijzijnde sportschool. Zelfs kleine dagelijkse trainingssessies zijn voldoende. Fiets bijvoorbeeld naar uw werk in plaats van de auto te nemen. Als u meestal de lift pakt – probeer dan voortaan de trap te nemen. Het is ook een goed idee om overdag meer te gaan wandelen, waarbij u steeds probeert om een beetje sneller te lopen. Zwemmen is ook een hele goede manier om af te vallen met sport. Het brengt uw hele lichaam in beweging, vormt uw figuur en is tegelijkertijd ook nog eens leuk.

Zelfs als u net klaar bent met een dieet, moet u niet stoppen met sporten, omdat juist deze sessies cruciaal zijn om uw gewicht uiteindelijk te kunnen behouden.

Als u zich wat comfortabeler voelt en van de kleine bewegingen en alledaagse oefeningen geniet, dan hebt u ook de mogelijkheid om deze wat uit te breiden. De beste sport om af te vallen is bijvoorbeeld duursport. Het kan u niet alleen helpen om af te vallen, maar het geeft u ook een compleet nieuwe levenskwaliteit. Mensen die afvallen door te sporten en gezond te eten, vergroten tegelijkertijd hun gevoel van eigenwaarde.

Als je snel gewicht wilt verliezen, kan het effectief zijn om dagelijks ongeveer 60 minuten rustig aan te bewegen (Bron: Nhs.uk)

Wat is overgewicht?

De belangrijkste feiten over overgewicht:

Wat kunnen de gevolgen zijn van ernstig overgewicht?

Ernstig overgewicht is geen cosmetisch probleem. Ernstig overgewicht kan namelijk leiden tot ernstige ziekten, waarvan sommige zelfs uw leven in gevaar kunnen brengen. Dit is ook de reden waarom u bij ernstig overgewicht moet afvallen. Vooral een ophoping van buikvet kan tot ernstige ziekten leiden. Te veel buikvet kan namelijk uw inwendige organen snel belasten.

De meeste mensen met veel overgewicht hebben ook last van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan leiden tot aderverkalking en vernauwing van de bloedvaten. Als u te veel weegt, kunnen uw bloedvaten de elasticiteit verliezen die ze nodig hebben. Dit betekent dat er maar weinig bloed vervoerd kan worden, hierdoor stijgt uw bloeddruk snel.

Naast secundaire ziekten die door overgewicht optreden kunt u ook aan verschillende losse symptomen lijden zoals:

  • gebrek aan uithoudingsvermogen
  • kortademigheid
  • zweten
  • pijn in gewrichten

Welke behandelingsopties heb ik?

Als u aan ernstig overgewicht lijdt, is het belangrijk dat u hiervoor een gepaste behandeling kiest. Als u niet zeker weet welke behandeling het beste voor u is, kunt u het beste een arts raadplegen. We hebben hier een aantal verschillende behandelingsmogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

Verander uw dieet

Als u besluit om uw eetpatroon te veranderen, hebt u de beste kans om op de lange termijn gewicht te verliezen en het eraf te houden. In dit geval moet u ervoor kiezen om uw dagelijkse calorie-inname te verminderen. Let hier vooral op het vermijden van voedingsmiddelen en dranken met veel suiker en vet. Kies in plaats daarvan voor fruit, groenten en graanproducten. U kunt ook eieren en vlees eten. Op het internet kunt u veel verschillende tips vinden over het veranderen van uw dieet. U kunt ook altijd een voedingsdeskundige raadplegen.

Medicijnen om af te vallen

Een behandeling met medicijnen is ook een zeer goede optie als u absoluut moet afvallen. Ook in dit geval hebt u verschillende opties:

Orlistat

Als mensen aan obesitas lijden, schrijven artsen vaak het medicijn Orlistat voor. De werkzame stof Orlistat zorgt ervoor dat het lichaam niet al het vet opneemt dat u binnenkrijgt. Het wordt direct afgebroken en uitgescheiden. Het medicijn Orlistat is zeer geschikt voor mensen met een BMI van 28 of hoger.

Liraglutide

Liraglutide is nog een werkzame stof die een grote hulp kan zijn bij het afvallen. Deze werkzame stof wordt ook voorgeschreven aan patiënten die lijden aan diabetes type 2. Een zeer populair medicijn die deze stof bevat, is Saxenda. Liraglutide wordt door artsen voorgeschreven als u aan obesitas lijdt. Liraglutide geeft u de mogelijkheid om over een langere periode geleidelijk gewicht te verliezen. De medicatie moet elke dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen.

Semaglutide

Als u al hebt gezocht naar medicijnen voor gewichtsverlies, dan bent u Wegovy waarschijnlijk tegengekomen. Wegovy bevat de werkzame stof semaglutide. Dit medicijn is een injectie die u onder de huid moet inspuiten. Het voordeel van deze werkzame stof is dat u het maar één keer per week hoeft te gebruiken. Met Wegovy kunt u tot wel 16% van uw oorspronkelijke lichaamsgewicht verliezen in maar een paar weken.

Als u aan ernstig overgewicht lijdt, is het belangrijk dat u een arts raadpleegt. Die kan de juiste behandeling voor u kiezen. Zelfs als u besluit om met medicijnen af te vallen, spelen voldoende lichaamsbeweging en een verandering van dieet een belangrijke rol.

Dienstverlening NutalPro

NutalPro - Een flexibele dienstverlening

Bronnen

Body mass index (BMI): Gezondleven.be

How much exercise do you need?: Health.harvard.edu

Lose weight: Nhs.uk

Overgewicht: Veedingscentrum.nl

Hoe ongezond is overgewicht?: Menzis.nl

Zorgwijzer: overgewicht: Zorgwijzer.nl

Obesity and overweight: Bda.uk.com

Disclaimer: medische inhoud

Het is niet toegestaan ​​dat de inhoud wordt gebruikt voor behandeling en advies. De medische inhoud mag in geen enkel geval worden gebruikt om zelfdiagnose of zelfbehandeling uit te voeren.