Wat is obesitas?

Veel mensen in Nederland lijden aan ernstig overgewicht of obesitas. U kunt aan de hand van uw BMI zien of u overgewicht hebt. Als uw BMI 30 of meer is, betekent dit dat u aan obesitas lijdt. Mensen die aan obesitas lijden, zijn meestal beperkt in hun bewegingen. Er is ook een risico dat u aan secundaire ziekten lijdt. Bovendien moeten ook de psychologische gevolgen die obesitas kan hebben niet onderschat worden. Zelfs vandaag de dag worden mensen met overgewicht vaak in de maatschappij verstoten.

Ervaar meer

Hoe ontwikkelt obesitas zich?

Obesitas treedt op wanneer u met uw voedsel meer energie binnenkrijgt dan uw lichaam kan verbruiken. Deze overtollige energie wordt dan in de vorm van vet door het lichaam opgeslagen. Het is echter niet alleen een slecht dieet dat verantwoordelijk kan zijn voor obesitas. Onvoldoende lichaamsbeweging speelt ook een belangrijke rol. Mensen die weinig of niet bewegen, verbruiken tegelijkertijd ook weinig calorieën. Verder speelt individuele metabolisme ook een belangrijke rol bij overgewicht.

Obesitas kan secundaire ziekten veroorzaken. Bovendien is obesitas ook zeer schadelijk voor uw gewrichten. Veel mensen die aan obesitas lijden, hebben bijvoorbeeld ook diabetes type 2 of atherosclerose. Zoals al eerder vernoemd, hebben veel mensen met obesitas ook last van psychische problemen.

Als u aan obesitas lijdt, is het belangrijk dat u nadenkt over hoe u op de lange termijn kunt afvallen. De beste manier om dit te doen is door uw levensstijl volledig te veranderen. Ook een behandeling met medicijnen is een optie. U hebt de keuze uit verschillende medicaties.

Wat is obesitas?

Obesitas of overgewicht betekent dat u te veel gewicht hebt dat wordt opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Obesitas betekent dat u zich in het hoogste gewichtssegment bevindt, d.w.z. boven wat als gezond wordt beschouwd. Overgewicht betekent dat uw lichaamsgewicht buiten het gezonde bereik valt, maar niet zo extreem is als obesitas.

In Nederland lijden 1 op de 2 volwassenen (Bron: Longreads.cbs.nl) en 1 op de 8 kinderen (Bron: Loketgezondleven.nl)aan obesitas of overgewicht. Obesitas komt vaker voor bij mensen die in de lagere loonklasse leven. Experts voorspellen dat in 2040 meer dan 6 op de 10 volwassenen (Bron: Nieuwsvoordietisten.nl) in Nederland aan overgewicht of obesitas zullen lijden.

Obesitas kan een lastig onderwerp zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat obesitas niet alleen een kwestie van uiterlijk is, maar ook het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en andere ernstige aandoeningen verhoogt bij het hebben van extreem overgewicht.

Gewichtstoename kan door veel factoren veroorzaakt worden. Bij de meeste mensen ontwikkelt overgewicht zich geleidelijk als ze na verloop van tijd meer energie opnemen dan hun lichaam nodig heeft en kan verbruiken. Eten en drinken bevatten energie (gemeten in kilojoules of calorieën), die het lichaam voornamelijk gebruikt tijdens lichamelijke activiteit. Een gemiddelde volwassene heeft 8700 kJ of 2000 calorieën per dag nodig. Alle extra energie die u niet verbruikt, wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Obesitas kan ook veroorzaakt worden door factoren waar u niets aan kunt doen, zoals:

 • Uw familiegeschiedenis – de gewoonten waarmee u bent opgegroeid en de genen die u van uw ouders hebt geërfd.
 • Uw omgeving – welk voedsel beschikbaar is en in welke hoeveelheden, waar u werkt en woont.
 • Uw metabolisme – hoe efficiënt uw lichaam voedsel omzet in energie.
 • Ziekten die tot gewichtstoename leiden, zoals een onderactieve schildklier (hypothyreoïdie).
 • Het gebruik van medicijnen die gewichtstoename als bijwerking hebben, zoals sommige antipsychotische medicijnen.

Wat de oorzaak van uw overgewicht ook is, praat met uw arts over manieren om uw gezondheid te verbeteren.

Hoe wordt obesitas gediagnosticeerd?

Obesitas wordt aan de hand van de zogenaamde body mass index (BMI) gediagnosticeerd. Uw arts zal uw lengte en gewicht meten om uw BMI te berekenen en aan de hand van uw geslacht en leeftijd te bepalen in welke mate u overgewicht of obesitas hebt. De BMI schaal voor de meeste volwassenen is als volgt:

 • een BMI tussen 18,5 en 24,9 wordt als gezond beschouwd;
 • een BMI tussen 25 en 29,9 wordt als overgewicht beschouwd;
 • een BMI van 30 of hoger wordt beschouwd als obesitas.

Een BMI-meting kan minder nauwkeurig zijn voor bepaalde groepen mensen die van nature een verschillende spier- en vetmassa hebben. Atleten met een grote spiermassa kunnen bijvoorbeeld op basis van hun BMI als zwaarlijvig worden gecategoriseerd, ook al hebben ze eigenlijk een gezond gewicht. Voor kinderen mag de standaard BMI-berekening niet worden gebruikt.

Bereken nu uw BMI*

75 kg
0 kg
200 kg
180 cm
0 cm
250 cm

Uw persoonlijke BMI

[gender]*([weight]/(([height]/100)*([height]/100)))
Ondergewicht
Goed
Zwaarlijvig

*Meer info: BMI calculator

Hoe kan overgewicht zich ontwikkelen?

Als u op de lange termijn meer calorieën opneemt dan u verbrandt door dagelijkse beweging en sport, kan dit leiden tot overgewicht. Na verloop van tijd worden deze extra calorieën, die als vet door het lichaam worden opgeslagen, steeds meer en leiden ze tot gewichtstoename. Maar het gaat niet altijd alleen maar om hoeveel calorieën u binnenkrijgt of het feit dat u niet genoeg beweegt. Al zijn dit vaak de voornaamste oorzaken van obesitas, zijn er ook oorzaken die u niet in de hand hebt. Andere mogelijke oorzaken van obesitas zijn:

 • Genetica kan invloed hebben op hoe uw lichaam voedsel omzet in energie en hoe vet wordt opgeslagen.
 • Veroudering kan leiden tot minder spiermassa en een tragere stofwisseling, waardoor u gemakkelijker aankomt.
 • Te weinig slaap kan leiden tot hormonale veranderingen die het hongergevoel en het verlangen naar bepaalde calorierijke voedingsmiddelen met hoge suiker- en vetgehaltes doen toenemen.
 • Veel stress kan ook hormonale veranderingen veroorzaken die het hongergevoel en vetopslag beïnvloeden.
 • Zwangerschap, omdat gewicht dat tijdens de zwangerschap wordt opgedaan moeilijk te verliezen is, wat zonder aanpassing van de leefstijl uiteindelijk tot obesitas kan leiden
 • Daarnaast kunnen bepaalde gezondheidsaandoeningen gewichtstoename veroorzaken, wat tot obesitas kan leiden.

Gevolgen en symptomen van obesitas

Als u aan obesitas lijdt, kunt u ook verschillende symptomen ervaren. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid, vooral als u al lange tijd aan obesitas lijdt. Obesitas heeft niet alleen effect op uw lichamelijke gezondheid maar kan ook veel psychologische problemen met zich meebrengen. Voor mensen met obesitas kan dit overgewicht leiden tot vicieuze cirkel waaraan moeilijk te ontsnappen valt. U kunt hier lezen welke bijwerkingen obesitas kan veroorzaken:

 • beperkte lichamelijke prestaties en mobiliteit
 • reflux
 • vermoeidheid
 • toegenomen zweten (hyperhidrosis)
 • kortademigheid

We hebben ook een aantal ziekten opgesomd die kunnen optreden als u last hebt van obesitas:

 • hart- en vaatziekten
 • leververvetting
 • diabetes type 2
 • gewrichtsslijtage (artrose)
 • hoge bloeddruk en aderverkalking

(Bron: Vitalys.nl)

Obesitas

Obesitas – de belangrijkste feiten in het kort

Hoe kan obesitas behandeld worden?

Als mensen aan obesitas lijden, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. Als u aan obesitas lijdt, is het gezond om geleidelijk en langdurig gewicht te verliezen. Een extreem dieet is vaak niet vol te houden en kan uiteindelijk tot verdere gewichtstoename leiden. Door geleidelijk gewicht te verliezen kunt u uw stofwisseling weer normaal laten verlopen. Het is hierbij ook heel belangrijk dat u uw levensstijl verandert. Artsen zullen u over het algemeen aanraden aan om voor een compleet ander dieet te kiezen. Het is ook belangrijk dat u voldoende lichaamsbeweging krijgt. Ter ondersteuning hebt u ook de mogelijkheid om verschillende medicijnen te nemen. U kunt bijvoorbeeld kiezen tussen deze medicijnen:

Deze medicijnen zorgen ervoor dat u minder calorieën binnenkrijgt. Aan de ene kant verhogen ze uw verzadigingsgevoel en aan de andere kant zult u ook minder honger hebben, waardoor u automatisch minder calorieën zult opnemen.

Hoe kan ik overgewicht voorkomen?

Obesitas kan voorkomen worden door een gezond dieet te volgen en voldoende lichaamsbeweging te nemen. Hier zijn enkele eenvoudige veranderingen in uw eetgewoonten die u zullen helpen gewicht te verliezen en obesitas te voorkomen:

 • Eet vijf porties per dag: Zorg ervoor dat u elke dag minstens vijf tot zeven porties hele groenten en fruit eet. Groenten en fruit zijn caloriearme voedingsmiddelen die ook erg verzadigend zijn. Volgens de WHO is er sterk bewijs dat het eten van fruit en groenten het risico op obesitas vermindert. Deze voedingsmiddelen bevatten grotere hoeveelheden voedingsstoffen en worden in verband gebracht met een lager risico op diabetes en insulineresistentie door de natuurlijke suikers en vezels die ze bevatten.
 • Vermijd industrieel verwerkt voedsel: Industrieel verwerkt voedsel zoals wit brood en veel verpakte snacks zitten vaak vol vet en suikers die een bron van lege calorieën zijn. Deze calorieën kunnen zich snel opstapelen.
 • Verminder uw suikerinname: Het is belangrijk om uw inname van toegevoegde suiker te minimaliseren. De aanbeveling is dat vrouwen niet meer dan zes theelepels suiker per dag binnenkrijgen en mannen niet meer dan negen theelepels per dag. De belangrijkste suikerbronnen die vermeden moeten worden, zijn suikerhoudende dranken, waaronder frisdranken en energie- of sportdranken. Op granen en suiker gebaseerde desserts zoals cake, koekjes en taarten moeten ook vermeden worden. Fruitdranken, snoep en zuiveldesserts zoals ijs moeten ook vermeden worden.
 • Vermijd verzadigde vetten: Een onderzoek toont aan dat het eten van voedsel met veel verzadigde vetten bijdraagt aan obesitas. Concentreer u in plaats daarvan op gezonde vetten (enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten) die te vinden zijn in producten zoals avocado’s, olijfolie en noten. Maar ook gezonde vetten moeten beperkt worden zorg, dat u met deze producten niet meer dan 20-35% van uw dagelijkse calorieën inneemt. Mensen met een hoog cholesterolgehalte of vaatziekten hebben vaak van deze gezonde vetten een nog lager percentage nodig.
 • Drink voldoende water: Drink meer water en verwijder alle dranken met toegevoegde suikers uit uw dieet. Drink bij voorkeur water; ongezoete thee en koffie zijn ook prima. Vermijd energiedrankjes en sportdrankjes, deze bevatten vaak niet alleen een overweldigende hoeveelheid toegevoegde suiker maar energiedrankjes kunnen ook een risico voor het cardiovasculaire systeem vormen.

(Bron: Voedingscentrum.nl)

Sport en lichaamsbeweging spelen ook een belangrijke rol om overgewicht te voorkomen. In de richtlijnen wordt aanbevolen dat de gemiddelde volwassene minstens 150 minuten per week lichamelijk actief moet zijn. Dit betekent minstens 30 minuten per dag, 5 dagen per week. De beste en makkelijkste lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden is stevig wandelen.

Dienstverlening NutalPro

NutalPro - Een flexibele dienstverlening

Disclaimer: medische inhoud

Het is niet toegestaan ​​dat de inhoud wordt gebruikt voor behandeling en advies. De medische inhoud mag in geen enkel geval worden gebruikt om zelfdiagnose of zelfbehandeling uit te voeren.