Toename in gewicht door medicatie? Hoe kan dat?

Veel verschillende redenen kunnen leiden tot overgewicht, en één daarvan kan het gebruik van bepaalde medicijnen zijn. Sommige medicijnen kunnen de stofwisseling uit balans brengen en zowel het verzadigings- als hongergevoel verhogen, wat resulteert in gewichtstoename.

Ervaar meer

Welke medicijnen kunnen leiden tot gewichtstoename?

Er zijn verschillende medicijnen die gewichtstoename kunnen veroorzaken. De actieve ingrediënten in de medicijnen kunnen ook een snelle gewichtstoename bevorderen. De belangrijkste medicijnen die u op dit gebied moet kennen:

  • bètablokkers
  • cortisol
  • antidepressiva
  • neuroleptica
  • hormoonpreparaten

(Bron: Ge-bu.nl en Urmc.rochester.edu)

Er zijn echter enkele verschillen binnen de verschillende klassen van werkzame stoffen, bijvoorbeeld in de gemiddelde gewichtstoename. Bijvoorbeeld, gebruikers van het actieve bestanddeel amitriptyline in tricyclische antidepressiva kunnen gemiddeld 1,8 kg per jaar aankomen. Met nortriptyline en imipramine kan dit zelfs 1 kg per maand zijn.

U moet u er echter van bewust zijn dat dit meestal bijwerkingen zijn die niet noodzakelijkerwijs bij elke patiënt op dezelfde manier optreden. Er zijn bijvoorbeeld mensen die helemaal niet aankomen, terwijl andere gebruikers ongecontroleerd aankomen. 

Waarom komen we aan met medicatie?

Medicatie kan leiden tot gewichtstoename om twee hoofdredenen: het verhogen van de eetlust en het vertragen van de stofwisseling, wat leidt tot minder energieverbruik. (Bron: Apotheek.nl) Beide redenen zorgen ervoor dat de energiebalans verstoord raakt, wat ook tot gewichtstoename kan leiden. De positieve energiebalans is er verantwoordelijk voor dat u langzaam maar zeker aankomt. 

Gewichtstoename door medicijnen

De belangrijkste feiten in het kort:

Stimuleren antidepressiva en neuroleptica de eetlust?

Ja, het gebruik van antidepressiva en neuroleptica kan de eetlust verhogen. Deze medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken, wat het drinkgedrag stimuleert. Dit klinkt eigenlijk heel positief, maar het is niet altijd het geval. Als u naar suikerhoudende dranken grijpt, is dit weer een nadeel. We nemen meer energie op dan het lichaam kan gebruiken.

Deze twee medicijnen zorgen er daarbij voor dat we meer eetlust hebben en meer willen eten. De reden hiervoor is dat de signalering in onze hersenen ook beïnvloed wordt. Verschillende boodschapperstoffen zoals dopamine, noradrenaline en serotonine zorgen er niet alleen voor dat we een goed humeur hebben, maar zijn ook verantwoordelijk voor de balans tussen verzadiging en honger.

In het kort als u medicijnen gebruikt om psychische aandoeningen te behandelen, kunt u verwachten dat het hongergevoel ook beïnvloed wordt. U zult meer hunkeren naar zoetigheid, en er kunnen ook hunkeringen optreden. U zult meer energie verbruiken dan uw lichaam kan gebruiken, waardoor u zal aankomen.

Hoe beïnvloeden cortisol en insuline het gewicht?

Cortisol en insuline hebben een sterke invloed op het gewicht. Ze verhogen de eetlust en insuline stimuleert ook de aanmaak van vet in vetweefsel en de lever. Tegelijkertijd betekent dit dat afvallen erg moeilijk kan worden. Het is vooral belangrijk voor diabetici om hun insulinebehoefte nauwkeurig in te schatten, zodat ze overgewicht voorkomen.

Wanneer mensen lijden aan chronische ontstekingen, krijgen ze heel vaak cortisol voorgeschreven door hun arts. Deze kunnen echter ook de opbouw van vetreserves bevorderen. Aan de ene kant bevordert cortisol de vetopbouw en aan de andere kant de eetlust. Dit maakt het veel moeilijker om vet af te breken, waardoor het bijna onmogelijk wordt om af te vallen.

Wordt u ook zwaarder met bètablokkers?

Bètablokkers, vaak gebruikt voor hoge bloeddruk, kunnen gewichtstoename veroorzaken, waaronder atenolol (Tenormin) en metoprolol (Lopressor). De reden voor een toename in gewicht is niet duidelijk, maar bètablokkers kunnen u moe maken, vooral wanneer u begint met het innemen van het medicijn. Ze vertragen de hartslag en kunnen de inspanningstolerantie verminderen. De vermoeidheid en moeite met lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat u eerder blijft zitten, wat weer leidt tot gewichtstoename. Een gepubliceerd onderzoek toonde aan dat het medicijn ook de stofwisseling kan verminderen. Daarom raden artsen ook aan om mensen met overgewicht of obesitas geen bètablokkers als eerstelijnsbehandeling voor te schrijven. In plaats daarvan kunnen ACE-remmers een betere optie zijn. U kunt dit het beste rechtstreeks aan uw arts vragen. (Bron: Gezondheidsnet.nl)

Wat kan ik doen om op gewicht te blijven?

Wees proactief en stel vragen over uw medicatie. Niet alle medicijnen leiden tot gewichtstoename. Stel daarom vragen als: is deze medicatie echt nodig? Zijn er alternatieven die niet tot gewichtstoename leiden?

Bespreek met uw arts de noodzaak van de medicatie, inclusief de dosering. Praat erover voordat de gewichtstoename optreedt en houd het in de gaten. De gewichtstoename die met deze medicijnen gepaard gaat, is vaak heel subtiel en kan gecompenseerd worden door een voorzichtig dieet, meer lichaamsbeweging en goede slaap.

Stop niet met het innemen van medicijnen zonder overleg met uw arts. Omdat iedereen anders reageert op medicatie, moet u altijd samenwerken met de arts die u de medicatie voorschrijft om ofwel te stoppen met de medicatie, een nieuw actief ingrediënt te vinden of een ander plan te ontwikkelen om gewichtstoename tegen te gaan.

Waar moet ik op letten in mijn voeding?

Om uw gewicht te behouden of af te vallen, is het belangrijk regelmatig uw gewicht te controleren en uw maaltijden op te schrijven. Onderzoek toont aan dat degenen die hun voeding noteren het meest succesvol zijn in het afvallen en het eraf houden. Dit betekent niet dat u calorieën moet tellen. Schrijf op wat u eet in een eetdagboek of maak foto’s van uw maaltijden. Zo wordt u zich meer bewust van wat en hoeveel u eet. En het betekent niet dat u dit voor altijd moet doen. Zelfs een korte periode kan u helpen om gewoontes te herkennen die u kunt veranderen om uw gezondheidsdoelen te bereiken.

Werk samen met een diëtist om te leren welke voedingsstoffen u nodig heeft bij elke maaltijd en hoe u een calorietekort kunt creëren zonder u tekortgedaan te voelen. Als u het gevoel heeft dat uw medicatie u hongerig maakt en de dosis niet veranderd kan worden, kan een diëtist u helpen om maaltijden te bereiden die vullen maar weinig calorieën bevatten. Denk aan veel fruit en groenten, magere eiwitten en vezelrijke volkorenproducten.

Dienstverlening NutalPro

NutalPro - Een flexibele dienstverlening

Disclaimer: medische inhoud

Het is niet toegestaan ​​dat de inhoud wordt gebruikt voor behandeling en advies. De medische inhoud mag in geen enkel geval worden gebruikt om zelfdiagnose of zelfbehandeling uit te voeren.