Orlistat met online consult: zo werkt het!

Orlistat is een lipaseremmer. Deze werkzame stof zorgt ervoor dat er minder vet door het lichaam wordt opgenomen. Patiënten melden dat Orlistat erg effectief is om af te vallen als ze tijdens het gebruik ook een gezond dieet volgen. Doordat Orlistat de vet opname verandert, kan gebruik in sommige gevallen leiden tot maag- en darmklachten.

Ervaar meer

Is Orlistat verkrijgbaar met een recept?

Ja, het medicijn Orlistat kan alleen met een recept gekocht worden. U kunt dit recept krijgen van uw huisarts of van een onlinearts. Omdat Orlistat in Nederland receptplichtig is, is het niet mogelijk om het medicijn zonder recept bij de apotheek te kopen. Als u het medicijn Orlistat zonder recept online aangeboden krijgt, moet u het zeker niet kopen. In deze gevallen is het aangeboden medicijn vaak niet origineel en weet u nooit precies wat u binnenkrijgt. Kies alleen een gerenommeerde online apotheek als u online Orlistat wilt kopen.

Drie online apotheken:

NutalPro

Online apotheken Nederland:

Online apotheek België:

Hoeveel kost Orlistat?

De kosten van Orlistat liggen binnen een redelijk bereik. U kunt bij online apotheken al voor slechts € 71,80 84 tabletten kopen. Dit komt neer op € 2,43 per dag. Hier hebt u ook de mogelijkheid om van verschillende aanbiedingen te profiteren. Vooral als u meerdere verpakkingen van het medicijn koopt, kunt u vaak op uw aankoop korting krijgen. (Bron: Farmacotherapeutischkompas.nl)

Orlistat

De belangrijkste feiten over Orlistat in het kort:

Wat is Orlistat precies?

Orlistat is een medicijn dat zeer geschikt is voor de behandeling van obesitas en overgewicht. Artsen bepalen of, en tot welke mate, een patiënt overgewicht heeft aan de hand van een BMI-score. Dit is de Body Mass Index, die wordt uitgerekend aan de hand van uw gewicht en lengte. Over het algemeen wordt een BMI-score van minstens 25 als overgewicht geklasseerd.

Het is wel belangrijk te weten dat een BMI tussen 25 en 29 niet altijd betekent dat u overgewicht hebt dat behandeld moet worden. Artsen raden dit echter meestal toch aan. Als de BMI-score 30 of hoger is, dan spreken artsen over obesitas. Obesitas is zwaar overgewicht dat behandeld moet worden. Medicijnen zoals Orlistat kunnen hierbij van grote hulp zijn. In de meeste gevallen schrijven artsen het medicijn Orlistat alleen voor aan patiënten met een BMI van minstens 28. (Bron: Apotheek.nl)

Medicijnen tegen overgewicht, zoals Orlistat, mogen echter alleen worden ingenomen als u ook uw dieet verandert. Artsen zullen u ook aanraden om voldoende te bewegen terwijl u dit medicijn neemt. Zo kunnen patiënten het beste resultaat met Orlistat behalen.

Bereken nu uw BMI*

75 kg
0 kg
200 kg
180 cm
0 cm
250 cm

Uw persoonlijke BMI

[gender]*([weight]/(([height]/100)*([height]/100)))
Ondergewicht
Goed
Zwaarlijvig

*Meer info: BMI calculator

Hoe werkt Orlistat om af te vallen?

Bij inname zorgt het medicijn Orlistat ervoor dat er minder vet door het lichaam wordt opgenomen dat bij een maaltijd wordt ingenomen. Een derde van het vet in een maaltijden wordt niet opgenomen en wordt via de ontlasting uitgescheiden.

Zoals al eerder vermeld, is Orlistat een lipaseremmer. Lipaseremmers zijn enzymen die de vetten die uit voedsel worden opgenomen, opsplitsen en afbreken. Juist door deze splitsing kunnen ingenomen vetten vervolgens weer uitgescheiden worden. Hierdoor worden minder vetten door het lichaam opgenomen. De calorie-inname wordt dus automatisch verminderd. Vetten bevatten veel calorieën, dit betekent dat u met Orlistat snel gewicht kunt verliezen.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het mogelijk is om het lichaamsgewicht binnen een periode van zes maanden tot 10% te verminderen met behulp van deze studies. (Bron: Link.springer.com)

Hoe lang moet het medicijn Orlistat worden gebruikt?

Voordat u besluit dit medicijn te gebruiken, moet Orlistat u eerst door uw arts worden voorgeschreven. Deze medicatie kan alleen met een geldig recept gekocht worden in apotheken en online apotheken in Europa. Hoe lang u de medicatie daarna moet gebruiken, moet ook met een arts worden besproken. Als u na 12 weken gebruik van de medicatie minder dan 5% van uw lichaamsgewicht kwijt bent, zal uw art u meestal aan raden om te stoppen met het innemen van Orlistat. (Bron: Ncbi.nlm.nih.gov)

Orlistat mag u niet langer dan 6 maanden achter elkaar innemen. Gemiddeld verliezen patiënten gedurende deze maanden 10% van hun lichaamsgewicht.

Hoelang duurt het voordat Orlistat begint te werken?

Orlistat begint al na de eerste inname te werken binnen 24 tot 48 uur. (Bron: Ec.europa.eu) Als u tijdens het gebruik ook gezond eet en meer beweegt, zult u al na 2 weken merkbare resultaten zien. Over het algemeen verliezen patiënten binnen de eerste 12 weken minstens 5% van hun lichaamsgewicht (dit wordt het begingewicht genoemd).

Hoe moet ik Orlistat gebruiken?

Orlistat is heel gemakkelijk te gebruiken. Het medicijn is verkrijgbaar in tabletvorm of harde capsules. De hoeveelheid werkzame stof in Orlistat kan variëren. Orlistat is in twee doses verkrijgbaar: 60 mg en 120 mg. De dosering wordt door een arts bepaald en voorgeschreven. U moet de tabletten altijd in hun geheel doorslikken en niet kauwen of fijnmaken. U moet in totaal 3 tabletten per dag bij een maaltijd innemen. U kunt het medicijn voor, tijdens, of tot 1 uur na de maaltijd innemen.

Orlistat mag niet langer dan 4 jaar worden gebruikt. Ongeacht de farmaceutische vorm en dosering moeten medicijnen die Orlistat bevatten altijd in overleg met een arts worden ingenomen.

Het is ook belangrijk om te weten dat Orlistat naar behoefte ingenomen kan worden. Dit betekent dat als u bijvoorbeeld een maaltijd hebt gegeten die geen vet bevat, u geen Orlistat-tablet nodig hebt. Deze tabletten mogen alleen ingenomen worden als u ook vetrijke voeding hebt gegeten. Als u snelle en blijvende resultaten wilt bereiken met Orlistat, moet u koekjes, chips, snoep en suikerhoudende dranken vermijden.

Capsules 60 mg: Neem niet meer dan drie capsules van 60 mg per dag in. Als er na twaalf weken nog geen gewichtsverlies is opgetreden, raadpleeg dan uw arts of apotheker; het kan nodig zijn de behandeling te stoppen. Gebruik de capsules van 60 mg niet langer dan zes maanden.

(Bron: Farmacotherapeutischkompas.nl)

Kunnen er bijwerkingen optreden tijdens het gebruik van Orlistat?

Zoals bij alle medicijnen is het ook bij Orlistat mogelijk dat u last krijgt van bijwerkingen. Hoewel deze vaak mild zijn en vanzelf overgaan, moet u zich toch voor gebruik informeren over mogelijke bijwerkingen. Niet alle patiënten die Orlistat gebruiken, krijgen last van bijwerkingen. Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat slechts een klein aantal patiënten die Orlistat gebruiken last krijgt van bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

 • maag-en darmklachten
 • vette ontlasting
 • drang om te poepen
 • diarree
 • hoofdpijn
 • lage bloedsuikerspiegel
 • aandoeningen van de luchtwegen
 • urineweginfecties
 • vermoeidheid
 • tandvlees klachten

Als u tijdens het gebruik van Orlistat maaltijden eet die veel vet bevatten, kunt u na de maaltijd maag- en darmproblemen krijgen. Daarom is het ook belangrijk dat u voedingsmiddelen met te veel vet probeert te vermijden. Als u last krijgt van ernstige bijwerkingen die niet op deze lijst of in de bijsluiter staan, is het raadzaam om gelijk een arts in te lichten. Ook als u last hebt van onaangename bijwerkingen die niet vanzelf overgaan of zelfs verergeren is het inlichten van uw arts belangrijk. Als u een intolerantie ervaart, moet u onmiddellijk stoppen met het innemen van Orlistat. In dit geval kan uw arts u een ander medicijn voor gewichtsverlies voorschrijven.

Hoe werkt de dosering van Orlistat?

Het medicijn Orlistat is verkrijgbaar in 2 verschillende doses. U kunt kiezen tussen Orlistat 60 mg of Orlistat 120 mg. Als u obesitas met Orlistat wilt behandelen, moet u 3 tabletten per dag bij een maaltijd innemen. Bij ernstig overgewicht krijgen patiënten meestal een dosering van 120 mg voorgeschreven. Veel artsen schrijven Orlistat in het begin ook in een lagere dosering voor om te zien hoe u de medicatie verdraagt. Als u Orlistat 60 mg goed verdraagt, kan uw arts ervoor kiezen om u een hogere dosering voor te schrijven.

Laat uw arts altijd beslissen welke dosering voor u het beste is.

Welke interacties kunnen optreden met Orlistat?

Er kunnen ook interacties optreden tussen verschillende medicijnen die tegelijkertijd worden ingenomen. Als u andere medicijnen gebruikt, is het voor deze rede raadzaam om dit voor gebruik van Orlistat met uw arts te bespreken. Het is belangrijk dat interacties tussen medicijnen die u inneemt uitgesloten kunnen worden. U moet uw arts niet alleen informeren over alle recept plichtige medicijnen die u gebruikt maar ook medicijnen die u zonder recept inneemt. Medicijnen die niet receptplichtig zijn, kunnen ook een interactie hebben met Orlistat. Medicijnen die niet in combinatie met Orlistat ingenomen mogen worden zijn bijvoorbeeld:

 • hiv-medicijnen
 • antidepressiva
 • antipsychotica
 • krampstillende middelen
 • jodiumhoudend zout

Wanneer mag ik Orlistat niet gebruiken?

Ook als u overgewicht hebt, is het toch mogelijk dat u Orlistat niet mag innemen. Als u bijvoorbeeld de werkzame stof in Orlistat niet kunt verdragen, mag u het medicijn niet gebruiken. U moet ook goed kijken naar de lijst met andere ingrediënten in het medicijn. Zelfs als u gevoelig bent voor een ingrediënt in dit medicijn is gebruik van Orlistat niet aan te raden. Als u bijvoorbeeld al behandeld wordt met Ciclosporine, mag u Orlistat niet gebruiken. U vindt enkele contra-indicaties voor de medicatie in de bijsluiter. Deze beschrijven in welke gevallen u de medicatie niet mag gebruiken. Als u toch twijfelt, raadpleeg dan een arts.

Orlistat – conclusie

Orlistat is een lipaseremmer die ervoor zorgt dat er minder vet door het lichaam wordt opgenomen. Het medicijn Orlistat is bedoeld voor mensen die last hebben van overgewicht. Het medicijn is verkrijgbaar in 2 verschillende doseringen: 60 mg en 120 mg.

Dit medicijn is door de tabletvorm heel gemakkelijk in te nemen. U moet tot 3-daags bij elke maaltijd 1 tablet innemen. De dagelijkse dosering van 3 tabletten per dag mag niet overschreden worden. Het komt zelden voor dat mensen die Orlistat gebruiken last hebben van bijwerkingen. Het medicijn wordt door de meeste patiënten zeer goed verdragen. Orlistat kan vanaf 18 jaar worden ingenomen.

Dienstverlening NutalPro

NutalPro - Een flexibele dienstverlening

Orlistat – vragen en antwoorden

Kan ik Orlistat zonder recept kopen?

Nee, u kunt het medicijn Orlistat niet zonder recept kopen. U moet eerst een recept krijgen voordat u Orlistat kunt kopen. Als u Orlistat direct online bij een online apotheek wilt bestellen, kunt u een e-recept aanvragen bij een gecertificeerde online arts. Met dit recept kunt u gemakkelijk Orlistat gewoon bij een partnerapotheek bestellen.

Ja, u moet Orlistat elke dag innemen. Het wordt aanbevolen om 3 keer per dag bij de maaltijd Orlistat in te nemen. Als u echter caloriearme maaltijden eet, hoeft u de medicatie niet in te nemen. Het zal alleen effectief zijn als het samen met calorie- en vetrijke maaltijden wordt ingenomen.

Orlistat is in tabletvorm verkrijgbaar. Dit is een van de redenen waarom zoveel mensen voor deze medicatie kiezen. Het is heel gemakkelijk in te nemen. U hoeft de tabletten alleen maar met een slok water in te nemen. Zorg ervoor dat het tablet niet gekauwd of geplet wordt tijdens het innemen.

Over het algemeen zijn er geen gevaren als u tijdens een behandeling met orlistat ook alcohol drinkt. Het wordt wel afgeraden om alcohol te drinken als u bijvoorbeeld wilt afvallen. Alcohol bevat veel calorieën, wat gewichtsverlies kan vertragen.

Orlistat kan het beste kort voor of tijdens een maaltijd worden ingenomen. Het is ook mogelijk om het tablet tot één uur na een maaltijd in te nemen. De tabletten te vroeg of te laat innemen kan betekenen dat de medicatie zijn werking verliest.

In het algemeen geldt dat als u wilt afvallen, u er ook voor moet zorgen dat u minder vet eet. Als u vet in uw dieet vermindert, kunt u ook sneller en succesvoller afvallen. Dit verkleint ook het risico op mogelijke bijwerkingen tijdens het gebruik van Orlistat. Als u bijvoorbeeld Orlistat gebruikt en tegelijkertijd overmatig vet inneemt, kunt u een opgeblazen gevoel krijgen. Probeer niet meer dan 15 gram vet per maaltijd te eten.

Mensen met diabetes kunnen Orlistat ook zonder problemen gebruiken. Het is echter wel aan te raden om voor gebruik uw arts te raadplegen als u bijvoorbeeld diabetes type 2 heeft. In sommige gevallen zal de arts de dosering aanpassen aan uw individuele behoeften.

Nee, het medicijn Orlistat is zowel gluten- als lactosevrij. U kunt het dus ook gebruiken als u bijvoorbeeld een gluten- of lactose-intolerantie heeft.

Als uw bestelling is verzonden, duurt het meestal 2 werkdagen voordat deze bij u aankomt. Houd er wel rekening mee dat er op feestdagen en zondagen geen medicijnen worden verzonden.

De online apotheken bieden u verschillende betalingsmogelijkheden. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de medicijnen op rekening te kopen. Verschillende online apotheken bieden verschillende betalingsmogelijkheden. Een vergelijking kan ook hier de moeite waard zijn.

Disclaimer: medische inhoud

Het is niet toegestaan ​​dat de inhoud wordt gebruikt voor behandeling en advies. De medische inhoud mag in geen enkel geval worden gebruikt om zelfdiagnose of zelfbehandeling uit te voeren.