Kan ik Liraglutide gebruiken om af te vallen?

Liraglutide, een actief bestanddeel in het medicijn Saxenda, is een injecteerbaar middel dat u thuis kunt toedienen. Het is effectief voor gewichtsverlies, maar moet worden gecombineerd met lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet.

Ervaar meer

Wat is Liraglutide?

Liraglutide is een GLP1-receptoragonist die het hormoon GLP1 nabootst. Deze receptoragonisten worden gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2. Er zijn verschillende medicijnen met deze werkzame stof. Liraglutide is vergelijkbaar met de werkzame stof semaglutide. Deze werkzame stof zit in de medicijnen Wegovy en Ozempic. Deze medicijnen worden ook voorgeschreven aan patiënten die willen afvallen. De werkzame stof semaglutide werd een jaar na Liraglutide geïntroduceerd en was eerst alleen beschikbaar voor de behandeling van type 2-diabetes. Het wordt nu ook door artsen voorgeschreven aan patiënten met overgewicht die willen afvallen.

De werkzame stof Liraglutide zit in het geneesmiddel Saxenda, dat sinds 2014 wordt voorgeschreven aan patiënten die willen afvallen. Liraglutide zit ook in het geneesmiddel Victoza, maar in een andere dosering. Het is geschikt voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Het wordt voorgeschreven aan patiënten voor de behandeling van diabetes type 2. Liraglutide is alleen verkrijgbaar als injectiepen. U moet de medicatie zelf elke dag thuis onder de huid injecteren. Het werkzame bestanddeel Liraglutide moet eerst door een arts worden voorgeschreven. Pas daarna is het mogelijk om het medicijn Saxenda bij een apotheek te bestellen.

Liraglutide kopen via een online apotheek:

NutalPro

Online apotheken Nederland:

Online apotheek België:

Wat is het effect van het actieve ingrediënt Liraglutide?

Liraglutide, een actief ingrediënt in het medicijn Saxenda, speelt een cruciale rol in gewichtsverlies door het verminderen van de eetlust en het verhogen van het verzadigingsgevoel. Dit effect wordt bereikt door de werking van het hormoon GLP-1, dat in het maagdarmkanaal vrijkomt na een maaltijd en het legen van de maag vertraagt. De receptoren worden aan de hersenen gebonden, waardoor het gevoel van verzadiging wordt gesignaleerd. Hoewel Liraglutide hetzelfde effect heeft als het lichaamseigen hormoon GLP 1, wordt het veel langzamer afgebroken, wat ook de reden is voor het verlengde verzadigingsgevoel.

Liraglutide moet dagelijks onder de huid worden geïnjecteerd. Ter vergelijking: het medicijn Wegovy, dat semaglutide bevat, wordt minder snel afgebroken en hoeft daardoor slechts eenmaal per week te worden geïnjecteerd.

Het gebruik van Liraglutide verlaagt daarbij de bloedsuikerspiegel. Het zorgt er ook voor dat insuline gestimuleerd wordt tijdens de afgifte.

Voor wie is Liraglutide geschikt?

Het werkzame bestanddeel Liraglutide helpt mensen met overgewicht om af te vallen. De werkzame stof Liraglutide wordt door artsen alleen voorgeschreven aan mensen met overgewicht of obesitas met een BMI van  ≥ 27 kg/m2. (Bron: Elanclinics.nl) Als u vanwege uw gewicht aan bijkomende ziekten lijdt, krijgt u meestal de werkzame stof Liraglutide voorgeschreven. Zowel kinderen als volwassenen kunnen Liraglutide innemen. De medicatie is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Bereken nu uw BMI*

75 kg
0 kg
200 kg
180 cm
0 cm
250 cm

Uw persoonlijke BMI

[gender]*([weight]/(([height]/100)*([height]/100)))
Ondergewicht
Goed
Zwaarlijvig

*Meer info: BMI calculator

Dit zijn de voorwaarden voor het gebruik van Liraglutide:

  • Vanaf een BMI van 30.
  • De medicatie kan gebruikt worden bij een BMI van 27 of meer als u tegelijkertijd aan bijkomende ziekten lijdt.
  • Het werkzame bestanddeel Liraglutide kan gebruikt worden als u al verschillende keren hebt geprobeerd om af te vallen, zonder succes.

Het gebruik van Liraglutide wordt echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, personen ouder dan 75 jaar, of bij ernstig verminderde lever- of nierfunctie en verminderde hartfunctie. 

Het is belangrijk dat u tijdens het gebruik regelmatige medische controle hebt. U moet regelmatig onderzoeken ondergaan, vooral in het begin. Als u tijdens het gebruik bijvoorbeeld last krijgt van bijwerkingen, kunnen deze door regelmatige onderzoeken verminderd worden.

Liraglutide

De belangrijkste feiten over Liraglutide:

Kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Liraglutide?

Zoals bij veel medicijnen, kan het gebruik van Liraglutide bijwerkingen veroorzaken, vooral in het begin van de behandeling. De reden hiervoor is dat het lichaam wat tijd nodig heeft om aan het werkzame bestanddeel te wennen. Dit is ook de reden waarom u aan het begin van de behandeling een iets lagere dosis krijgt voorgeschreven. De dosering zal daarna langzaam door de arts worden verhoogd. Typische bijwerkingen die veroorzaakt kunnen worden door Liraglutide zijn onder andere:

  • maag-darmklachten
  • misselijkheid
  • braken
  • buikpijn
  • diarree
  • hoofdpijn

Deze verdwijnen meestal na een paar dagen en komen alleen in het begin voor. U moet zich er echter van bewust zijn dat er zeer weinig patiënten zijn die last hebben van bijwerkingen als gevolg van de behandeling met Liraglutide.

Als u gedurende enkele weken last heeft van deze of andere bijwerkingen die in de bijsluiter staan vermeld en de symptomen niet verminderen of niet afnemen, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.

Hoe kan een verandering in dieet met Liraglutide helpen?

Voor een effectieve, efficiënte en duurzame gewichtsvermindering is het raadzaam om Liraglutide te combineren met een aangepast dieet en een bewegingsprogramma. Deze combinatie kan het energiemetabolisme van het lichaam verhogen en bijdragen aan sneller en duurzamer gewichtsverlies. Met een dieetverandering in combinatie met Liraglutide kan men in het eerste jaar gemiddeld 15% van het lichaamsgewicht verliezen.

Het is belangrijk op te merken dat de kosten voor Liraglutide meestal niet worden vergoed door de zorgverzekering en zelf betaald moeten worden. In de regel moet u rekenen op 290 euro voor de maandelijkse behandeling. Het geneesmiddel Saxenda met het werkzame bestanddeel Liraglutide kan ook rechtstreeks bij uw thuis besteld worden bij een online apotheek.

Dienstverlening NutalPro

NutalPro - Een flexibele dienstverlening

Disclaimer: medische inhoud

Het is niet toegestaan ​​dat de inhoud wordt gebruikt voor behandeling en advies. De medische inhoud mag in geen enkel geval worden gebruikt om zelfdiagnose of zelfbehandeling uit te voeren.