Wat is Diabetes type 2?

Alleen al in Nederland lijden ongeveer 1,2 miljoen mensen aan diabetes type 2. Dit is een stofwisselingsziekte waarbij het belangrijk is dat deze in een vroeg stadium wordt herkend en behandeld. In dit artikel hebben we verschillende behandelingen opgesomd die u kunt gebruiken als u aan diabetes type 2 lijdt.

Ervaar meer

Is bij u diabetes type 2 vastgesteld?

Type 2-diabetes mellitus is een aandoening waarvan bekend is dat deze invloed heeft op de manier waarop uw lichaam glucose (suiker) gebruikt. Het veroorzaakt ook andere problemen met de manier waarop uw lichaam andere vormen van energie, waaronder vet, opslaat en verwerkt.

Alle cellen in uw lichaam hebben suiker nodig om normaal te kunnen functioneren. De suiker komt de cellen binnen met behulp van een hormoon dat insuline heet. Overgewicht, vooral extra vet in de lever en buik, verhoogt de behoefte van het lichaam aan insuline, zelfs als uw gewicht normaal is. Dit leidt tot hoge bloedsuikerwaarden (glucose), die problemen kunnen veroorzaken als ze onbehandeld blijven.

Mensen met diabetes type 2 hebben regelmatige controle en voortdurende behandeling nodig om hun bloedglucosewaarden normaal of bijna normaal te houden. De behandeling bestaat uit veranderingen in levensstijl waaronder veranderingen in dieet en lichaamsbeweging om gewicht te verliezen, zelfzorgmaatregelen en soms medicatie die het risico op diabetes kan minimaliseren.

Wat zijn de behandeldoelen voor diabetes type 2?

De belangrijkste doelen van de behandeling van diabetes type 2 zijn om de bloedglucosespiegels binnen het gewenste bereik te houden en andere aandoeningen die met diabetes geassocieerd worden (bv. hoge bloeddruk) te behandelen. Het is ook heel belangrijk om te stoppen met roken. Deze maatregelen verminderen uw risico op complicaties.

  • Bloedglucosecontrole – Het is belangrijk dat u uw bloedglucosewaarden binnen het streefbereik houdt. Dit kan complicaties op lange termijn voorkomen die het gevolg kunnen zijn van een slechte bloedsuikercontrole (problemen met de ogen, nieren, het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel).
  • Bloedglucosetests thuis – Uw arts kan u opdragen om uw bloedglucose thuis zelf te testen, vooral als u bepaalde orale diabetesmedicijnen of insuline gebruikt. Thuisbloedglucosetests zijn meestal niet nodig voor mensen die hun diabetes alleen beheren met een dieet of diabetesmedicijnen die geen hypoglykemie veroorzaken.

Een willekeurige bloedglucosetest is gebaseerd op bloed dat op elk moment van de dag is afgenomen, ongeacht wanneer u voor het laatst hebt gegeten. Een nuchtere bloedglucosetest is een bloedtest die wordt uitgevoerd nadat u 8 tot 12 uur niets hebt gegeten of gedronken (meestal ’s nachts). Uw arts kan u helpen om een streefwaarde voor uw bloedsuikerspiegel vast te stellen en kan u precies laten zien hoe u uw bloedsuikerspiegel kunt controleren.

Diabetes type 2

De belangrijkste feiten over Diabetes type 2 in het kort:

Hoe kan ik het risico op cardiovasculaire complicaties verminderen?

De meest voorkomende, ernstige en langdurige complicatie van type 2-diabetes zijn hart- en vaatziekten, die kunnen leiden tot hartaanvallen, beroertes en zelfs overlijden. Gemiddeld hebben mensen met type 2-diabetes twee keer zoveel kans op hart- en vaatziekten als mensen zonder diabetes. U kunt uw risico op hart- en vaatziekten echter aanzienlijk verminderen door:

  • Stoppen met roken als u rookt.
  • Hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte onder controle krijgen met dieet, lichaamsbeweging en medicatie.
  • Dagelijks gebruik van een aspirine in lage dosis als u in het verleden een hartaanval of beroerte hebt gehad of als uw arts dit aanraadt.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het verlagen van A1C-waarden met bepaalde medicijnen ook uw risico op hart- en vaatziekten kan verlagen.

Welke tabletten kan ik gebruiken voor diabetes type 2?

Er zijn veel medicijnen die geschikt zijn om diabetes type 2 te behandelen. Naast injecties kunt u diabetes type 2 bijvoorbeeld ook met verschillende tabletten behandelen. Wij hebben een aantal medicijnen voor u geselecteerd die u kunnen helpen om uw bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden:

  • Glucophage
  • Metformine – 1 A Pharma
  • Metformine Lich®
  • Siofor® filmomhulde tabletten
  • Ozempic

Er worden steeds nieuwe tabletten goedgekeurd die gebruikt kunnen worden om diabetes type 2 te behandelen. Deze bovengenoemde medicijnen worden echter meestal gebruikt. Het is ook belangrijk om te weten dat voor alle medicijnen die geschikt zijn voor de behandeling van diabetes type 2 een recept nodig is.

Wat zijn de eerste symptomen van diabetes type 2?

Veel mensen met diabetes type 2 hebben eerst geen symptomen en de ziekte kan jarenlang onopgemerkt blijven. Als ze wel symptomen hebben, kunnen deze als volgt zijn:

  • ernstige dorst
  • verhoogde urineproductie
  • moe zijn
  • honger hebben
  • wonden die langzaam genezen

Na verloop van tijd kan diabetes leiden tot complicaties, die op hun beurt weer andere symptomen kunnen veroorzaken. (Bron: Mmc.nl)

Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?

De exacte oorzaak van diabetes type 2 is niet bekend. De risicofactoren voor het ontwikkelen van type 2-diabetes zijn echter onder andere:

  • type 2-diabetes in de familie
  • overgewicht of obesitas, vooral met overgewicht rond de taille
  • lage lichamelijke activiteit
  • slechte voeding
  • een leeftijd van meer dan 55 jaar
  • zwangerschapsdiabetes hebben gehad
  • het polycysteus ovariumsyndroom
  • bevallen van een baby die meer dan 4,5 kg weegt

Bepaalde groepen mensen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van type 2-diabetes, waaronder:

  • Mensen met een Pacifische, Zuid-Europese of Aziatische achtergrond.

Bron: Lumc.nl)

Wat mag ik eten als ik diabetes type 2 heb?

Als u diabetes hebt, is het belangrijk om veel verpakte, bewerkte snacks zoals koekjes, chips, gebak, mueslirepen en dergelijke te vermijden en in plaats daarvan vers, volwaardig voedsel te eten, zoals vezelrijk fruit, groenten en volkorenproducten. Vezelrijke voedingsmiddelen kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en geven u een voldaan gevoel, wat gewichtsverlies kan bevorderen en de insulinegevoeligheid kan verbeteren.

Het bijhouden van de calorie-inname kan nuttig zijn als u overgewicht hebt, maar alle mensen met diabetes type 2 moeten de hoeveelheid koolhydraten die ze binnenkrijgen in de gaten houden. Dit kan moeilijk zijn omdat koolhydraten in veel gewone voedingsmiddelen zitten die u misschien al eet, maar er zijn zowel goede als slechte bronnen van koolhydraten. Fruit en groenten zijn bijvoorbeeld goede bronnen van koolhydraten, terwijl pretzels en koekjes slechte bronnen zijn.

Wanneer u eet is net zo belangrijk bij de behandeling van diabetes als wat u eet. Regelmatige maaltijden kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel constant te houden.

De diagnose diabetes betekent niet dat u niet meer het voedsel kunt eten waar u van houdt. Een diabetesdieet is in principe een gezond dieet voor iedereen! U kunt samen met een diëtist een persoonlijk maaltijdplan opstellen, en zorg ervoor dat u uw bloedsuiker in de gaten houdt wanneer u nieuwe voedingsmiddelen aan uw dieet toevoegt.

Hoewel er geen “diabetesdieet” bestaat, kunnen voedselkeuzes een belangrijke rol spelen bij het onder controle houden van uw bloedsuikerspiegel.

Dienstverlening NutalPro

NutalPro - Een flexibele dienstverlening

Bronnen

Diabetes in cijfers: Diabetesfonds.nl

Diabetes type 2: Thuisarts.nl

Diabetes: Mmc.nl

Diabetes Mellitus type 2: Lumc.nl

Gestational Diabetes: Cdc.gov

Diabetes type 2: Gezondheidsplein.nl

Disclaimer: medische inhoud

Het is niet toegestaan ​​dat de inhoud wordt gebruikt voor behandeling en advies. De medische inhoud mag in geen enkel geval worden gebruikt om zelfdiagnose of zelfbehandeling uit te voeren.