Wat is het verschil tussen Wegovy en Saxenda?

Wegovy en Saxenda zijn medicijnen die beide verkrijgbaar zijn als injectiepennen. Ze helpen bij gewichtsverlies en worden voorgeschreven aan patiënten met obesitas of zwaar overgewicht. Deze twee medicijnen worden door hetzelfde bedrijf geproduceerd maar hebben een paar verschillen. Het bedrijf in kwestie is Novo Nordisk. De verschillen tussen deze twee medicijnen liggen in de werking en de dosering. Hoewel het medicijn Wegovy in Nederland al is goedgekeurd voor gewichtsverlies, is het nog niet of slechts in zeer beperkte hoeveelheden verkrijgbaar. Een van de redenen hiervoor is dat de vraag voor Wegovy erg groot is.

Via de online apotheek is zowel Wegovy als Saxenda beschikbaar in Nederland en België.

Ervaar meer

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Wegovy en Saxenda?

De Wegovy en Saxenda medicijnen hebben niet veel verschillen, maar de verschillen die ze wel hebben zijn erg groot. Een groot verschil tussen deze 2 medicijnen is bijvoorbeeld de dosering. Terwijl u Wegovy maar één keer per week hoeft te injecteren, moet u Saxenda elke dag injecteren, omdat de werkzame stof in Saxenda, liraglutide, maar 24 uur in het lichaam werkt. De werkzame stof in Wegovy, semaglutide, werkt daarentegen 7 dagen in het lichaam. Dit is een van de redenen waarom zoveel mensen ervoor kiezen om Wegovy te gebruiken. Dit medicijn is met name gunstig voor mensen die bijvoorbeeld bang zijn voor naalden.

Beide medicijnen behoren tot dezelfde geneesmiddelenfamilie, ook al hebben ze niet dezelfde werkzame stof. Dit zijn de zogenaamde GLP-1 agonisten. De werkzame stoffen semaglutide en liraglutide werken op een zeer vergelijkbare manier, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat u minder honger hebt en sneller vol zit. Er zijn al verschillende onderzoeken die aantonen dat zowel Saxenda als Wegovy zeer effectieve hulpmiddelen zijn als het gaat om afvallen.

Er zijn enkele onderzoeken die hebben aangetoond dat mensen veel beter en sneller afvallen met de medicijnen in combinatie met meer lichaamsbeweging en een gezond dieet. Ongeacht of u Saxenda of Wegovy voorgeschreven krijgt, zal uw arts u altijd aanraden om deze medicijnen alleen te gebruiken in combinatie met een uitgebalanceerd dieet. Het kan ook raadzaam zijn om een voedingsdeskundige te raadplegen, zodat u gegarandeerd succesvol afvalt.

Wat is het verschil tussen Wegovy en Saxenda

De belangrijkste feiten in het kort:

Hoe werkt Wegovy na 68 weken gebruik?

In verschillende klinische onderzoeken is aangetoond dat 83,5% van de patiënten die Wegovy gebruikten erin slaagde om na 68 weken 5% van hun lichaamsgewicht te verliezen. Bovendien slaagde 31,1% van de patiënten erin om meer dan 5% te verliezen. Dezelfde onderzoeken toonden ook aan dat 66% van de patiënten 10% van hun lichaamsgewicht verloren met Wegovy. Bijna 48% van de gebruikers slaagde erin om meer dan 15% van hun lichaamsgewicht te verliezen. 30% van de deelnemers slaagde er zelfs in om tot 20% van hun gewicht te verliezen. (Bron: Ema.europa.eu)

Hoe werkt Saxenda na 56 weken gebruik?

Het medicijn Saxenda is ook in verschillende onderzoeken getest. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat gewichtsverlies ook behoorlijk is met het medicijn Saxenda. In één klinische studie was bijvoorbeeld 63% van de patiënten in staat om 5% van hun gewicht te verliezen. 15% van deze patiënten verloor minstens 15% van hun oorspronkelijke gewicht. Zo is Saxenda ook een zeer effectief medicijn als het gaat om afvallen. Uit het onderzoek blijkt ook dat patiënten beter en meer kunnen afvallen met Saxenda. Het is altijd belangrijk om een arts te raadplegen om erachter te komen welk medicijn het beste bij u past. (Bron: Ec.europa.eu)

Wat is het verschil in dosering tussen Wegovy en Saxenda?

Het grootste verschil tussen deze twee medicijnen zit in de dosering. U hoeft Wegovy maar één keer per week in te spuiten, terwijl u Saxenda elke dag moet injecteren. De reden hiervoor is dat de werkzame stof semaglutide, dat in Wegovy zit, 7 dagen werkt. De werkzame stof liraglutide in Saxenda werkt daarentegen maar 24 uur.

Veel mensen zijn bang voor naalden en injecties, daarom kiezen steeds meer mensen voor Wegovy. Het is een groot voordeel dat u deze medicatie maar één keer per week hoeft te injecteren.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Wegovy en Saxenda?

Beide medicijnen zijn GLP-1-agonisten. Ze komen uit dezelfde familie van geneesmiddelen. GLP-1 is een hormoon dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het vertelt de hersenen wanneer u honger hebt. De werkzame stoffen in de medicijnen Saxenda en Wegovy zorgen ervoor dat de hersenen het signaal krijgen dat u minder honger hebt. Het verzadigingsgevoel wordt ook vergroot, zo eet u minder en krijgt u gelijk minder calorieën binnen. (Bron: Dokteronline.com)

Beide medicijnen moeten ook op dezelfde manier toegediend worden. Ze worden allebei in een voorgevulde injectiepen geleverd. De naalden zijn tussen de 4 mm en 8 mm groot. Ze zijn ontworpen om het injecteren voor u zo comfortabel mogelijk te maken.

Een andere overeenkomst is dat beide medicijnen eerst in een lagere dosering moeten worden toegediend. De begindosering voor Wegovy is 2,5 mg, terwijl de begindosering voor Saxenda 3 mg is. Door langzaam de dosering te verhogen worden onnodige bijwerkingen voorkomen.

Voordat u besluit om een medicijn te gaan gebruiken, moet u uw arts om een recept vragen. Hij/zij zal u ook adviseren welk medicijn het meest voor u geschikt is.

Dienstverlening NutalPro

NutalPro - Een flexibele dienstverlening

Disclaimer: medische inhoud

Het is niet toegestaan ​​dat de inhoud wordt gebruikt voor behandeling en advies. De medische inhoud mag in geen enkel geval worden gebruikt om zelfdiagnose of zelfbehandeling uit te voeren.