Wat is het verschil tussen Wegovy en Ozempic?

De medicijnen Ozempic en Wegovy hebben dezelfde werkzame stof semaglutide. De medicijnen zijn ook geproduceerd door hetzelfde bedrijf, Novo Nordisk. In dit artikel kunt u lezen hoe deze medicijnen van elkaar verschillen.

Via de online apotheek is zowel Wegovy als Ozempic beschikbaar in Nederland en België.

Ervaar meer

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Ozempic en Wegovy?

Het grootste verschil tussen Wegovy en Ozempic is de dosering van de medicijnen. Afhankelijk van de dosering kunnen twee medicijnen erg verschillend in hun effect. De medicijnen Ozempic en Wegovy zijn hier het perfecte voorbeeld van.

De dosering van Wegovy wordt de eerste 5 maanden langzaam verhoogd met 5 verschillende pennen die langzaam verhogende doseringen bevatten. De reden voor deze langzame verhoging van de dosis is om bijwerkingen te minimaliseren. Door de dosis langzaam te verhogen krijgt uw lichaam te kans om aan het medicijn te wennen. Wegovy is in de doseringen 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg, 1,7 mg en 2,4 mg verkrijgbaar. De dosering van 0,25 mg is de begindosis.

Ozempic is alleen verkrijgbaar in de doseringen 0,25 mg, 0,5 mg en 1 mg. Deze medicatie wordt ook in voorgevulde pennen geleverd en moet door de gebruiker onder de huid geïnjecteerd worden.

De medicijnen verschillen ook in hun concentratie. Omdat de Wegovy pennen een hogere dosering hebben, kan de absorptie van de werkzame stof veranderen. De kleinere ml-hoeveelheid kan pijn bij het injecteren verminderen, omdat er minder van het medicijn in het injectiegebied geïnjecteerd hoeft te worden.

Wegovy vs Ozempic

De belangrijkste feiten in het kort:

Hoe zit het met de toelating van geneesmiddelen in Nederland?

Medicijnen zoals Wegovy en Ozempic zijn in Nederland En België alleen verkrijgbaar met een geldig recept. Dit betekent dat u voor zowel het medicijn Wegovy als Ozempic een recept nodig hebt om ze te kunnen kopen. Het is ook belangrijk dat het betreffende afslankmiddel in Nederland geregistreerd is. Om het medicijn toe te laten voor gewichtsverlies, moet de fabrikant kunnen bewijzen dat het medicijn niet alleen effectief, maar vooral ook veilig is. De fabrikant van Wegovy heeft al in verschillende onderzoeken kunnen aantonen dat het medicijn effectief is voor gewichtsverlies (een daling in het gewicht tot 15%). Bron: Newscientist.nl) Veel patiënten hebben al langdurige successen geboekt. Ozempic wordt over het algemeen voorgeschreven aan patiënten met diabetes type 2, maar dit betekent niet dat u Ozempic niet kunt gebruiken om af te vallen. Het wordt ook off-label voorgeschreven door artsen. U kunt met Ozempic afvallen, maar het is in Nederland nog niet goedgekeurd voor dit doeleinde.

Wat moet ik weten over Wegovy?

Het medicijn Wegovy werd pas onlangs goedgekeurd voor gewichtsverlies in Nederland. Het was in 2021 door de FDA goedgekeurd en het duurde niet lang voordat Wegovy ook in Nederland werd goedgekeurd voor gewichtsverlies. Wegovy kan gebruikt worden door patiënten met een BMI van ten minste 30. Als u een BMI van 27 hebt, maar last hebt van gewichtgerelateerde gezondheidsproblemen, bestaat ook de mogelijkheid dat uw arts u Wegovy voorschrijft.

De werkzame stof semaglutide werkt op dezelfde manier als een natuurlijk hormoon in ons lichaam, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze eetlust. Door het gebruik van semaglutide zullen de hersenen sneller het signaal krijgen dat u vol zit tijdens een maaltijd. Ook zult u met Wegovy over het algemeen minder honger en trek hebben wat de inname van calorieën vermindert.

Wegovy moet thuis onder de huid geïnjecteerd worden. Injectieplekken op de buik, dijen of bovenarmen zijn hiervoor het meest geschikt.

Hoeveel gewicht kan ik verliezen met Wegovy?

Om succesvol af te vallen met Wegovy, is het belangrijk dat u tegelijkertijd uw eetpatroon en lichaamsbeweging aanpast. Door goed te eten, voldoende te bewegen en aan sport doen, kunt u in korte tijd succesvol afvallen. Volgens onderzoeken kunt u met Wegovy minstens 5% tot 15% van uw lichaamsgewicht verliezen. Andere klachten zoals hartaanvallen, diabetes, gewrichtspijn en slaapapneu kunnen ook verminderd worden met het medicijn.

Wegovy is al toegelaten in Nederland, maar door de grote vraag naar het medicijn is het niet altijd verkrijgbaar in apotheken.

Wat moet ik weten over het medicijn Ozempic?

Ozempic kan gebruikt worden door volwassenen die aan diabetes type 2 lijden. Hoewel het in Nederland nog niet is toegestaan voor gewichtsverlies, schrijven veel artsen het al wel voor als off-label medicijn. Dit betekent dat uw arts Ozempic voor kan schrijven voor gewichtsverlies.

Het gebruik van Ozempic ondersteunt de alvleesklier bij het afgeven van insuline, zo neemt uw bloedsuikerspiegel af. De spijsverteringsprocessen worden ook vertraagd door het gebruik van Ozempic, dit helpt u na een maaltijd langer verzadigt te voelen.

Net als Wegovy moet ook Ozempic thuis onder de huid geïnjecteerd worden. Deze injectie is meestal heel eenvoudig. Als u niet zeker weet hoe u Ozempic moet gebruiken, kunt u bij uw arts langs voor advies.

Hoeveel gewicht kan ik verliezen met Ozempic?

Omdat Wegovy een iets hogere dosering heeft, kunt u met Wegovy meer gewicht verliezen. Maar ook met Ozempic verliezen patiënten gemiddeld 5% van hun oorspronkelijke gewicht. Met Ozempic is het ook belangrijk dat u zich aan een gezond dieet en genoeg lichaamsbeweging houdt om succesvol af te vallen.

Vergeleken met Ozempic heeft Wegovy een beter effect door de hogere dosering en concentratie van werkzame stoffen in het medicijn. Onderzoek toont aan dat patiënten ook gemakkelijker gewicht kunnen verliezen met Wegovy. Voordat u aan Ozempic of Wegovy begint kunt u het beste advies vragen aan een arts, zo weet u welk medicijn het beste bij u past.

Dienstverlening NutalPro

NutalPro - Een flexibele dienstverlening

Disclaimer: medische inhoud

Het is niet toegestaan ​​dat de inhoud wordt gebruikt voor behandeling en advies. De medische inhoud mag in geen enkel geval worden gebruikt om zelfdiagnose of zelfbehandeling uit te voeren.