Wat is het verschil tussen Ozempic en Saxenda?

Ozempic bevat de werkzame stof semaglutide, terwijl Saxenda de werkzame stof liraglutide bevat. Beide medicijnen worden als voorgevulde pennen geleverd en moeten direct onder de huid worden geïnjecteerd. Deze medicijnen zijn geschikt voor de behandeling van diabetes type 2. Het is ook mogelijk om met deze medicijnen af te vallen. Het is wel belangrijk dat u tijdens het gebruik van deze twee medicijnen een goed dieet aanhoudt.

Via de online apotheek is zowel Ozempic als Saxenda beschikbaar in Nederland en België.

Ervaar meer

Hoe werkt het medicijn Saxenda?

Klinische studies hebben aangetoond dat Saxenda voor veel patiënten zeer effectief kan zijn, wel is het belangrijk om te onthouden dat individuele resultaten kunnen variëren. Ieders lichaam en omstandigheden zijn anders.

In een 56 weken durend onderzoek werden patiënten met obesitas en overgewicht die Saxenda gebruikten vergeleken met patiënten die een placebo toegediend kregen. De Saxenda-groep verloor gemiddeld 8% van hun lichaamsgewicht, vergeleken met slechts 2,6% in de placebogroep. Meer dan 60% van de patiënten die Saxenda namen, verloor boven de 5% van hun oorspronkelijke gewicht.

In hetzelfde onderzoek verloor meer dan 14% van de patiënten in de Saxenda-groep gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht, vergeleken met 3,5% in de placebogroep. Het totale gewichtsverlies was meer dan 6 kilo hoger bij Saxenda vergeleken met de placebogroep. Voor patiënten die zich aan de behandelingskuur hielden, hielden de effecten aan gedurende de gehele duur van het onderzoek.

(Bron: Huisarts.bsl.nl)

Hoe werkt het medicijn Ozempic?

Net als Saxenda werkt Ozempic door het activeren van GLP-1-receptoren, die de insulineproductie verhogen, uw bloedsuikerspiegel verlangen en de eetlust onderdrukken. Door de spijsvertering te vertragen, hebt u met gebruik van Ozempic langer een vol gevoel na de maaltijd. Hierdoor neemt u ook minder calorieën in.

In onderzoeken verloren patiënten die Ozempic injecteerden meer gewicht dan mensen die het medicijn niet namen. Patiënten in de studie die Ozempic gebruikten, verloren in 68 weken gemiddeld 12-15% van hun oorspronkelijke lichaamsgewicht.

In een twee jaar durend klinisch onderzoek hielp Ozempic, in combinatie met een coloriebeperkt dieet, patiënten met overgewicht of obesitas en diabetes type 2 om gemiddeld 5,5 kilo af te vallen in vergelijking met een placebo medicijn.

83% van de patiënten in de Ozempic-groep verloor minstens 5% meer lichaamsgewicht dan 32% van de patiënten die een placebo kregen. Patiënten die Ozempic gebruikten, vertoonden ook een grotere verbetering in hun bloedsuikerspiegels en HbA1c-spiegels (een test dat de gemiddelde bloedglucosespiegels over een periode van 2 tot 3 maanden meet) dan de placebogroep.

(Bron: Huisarts.bsl.nl)

Wel moet er verder onderzoek gedaan worden naar het effect van Ozempic op gewichtsverlies op de lange termijn. Resultaten van huidig onderzoek tonen aan dat gewichtsverlies een secundair voordeel is voor diabetescontrole en niet het primaire resultaat bij het gebruik van Ozempic.

Wat is het verschil tussen Wegovy en Saxenda

De belangrijkste feiten in het kort:

Voor wie is Saxenda geschikt?

Saxenda (Liraglutide) is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen met obesitas of overgewicht met ten minste één gewichtsgerelateerde aandoening zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 of een hoog cholesterolgehalte. Het medicijn moet samen met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging worden gebruikt. Saxenda is niet voor iedereen geschikt, vooral niet voor mensen met een persoonlijke of familiaire voorgeschiedenis van bepaalde medische aandoeningen. Voordat u besluit Saxenda te gebruiken is het aan te raden om met uw arts in gesprek te gaan om samen te ontdekken of Saxenda voor u geschikt is.

Voor wie is Ozempic geschikt?

Ozempic is momenteel alleen goedgekeurd voor het verbeteren van de bloedsuikerspiegel bij volwassenen met type 2-diabetes. Er zijn echter alternatieven voor chronische gewichtsbeheersing, zoals Wegovy, dat dezelfde werkzame stof semaglutide bevat. Omdat het helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en A1C (een test die de gemiddelde bloedglucosespiegel over een periode van 2-3 maanden meet), kan het gunstig zijn voor patiënten met overgewicht, met of zonder diabetes. Er is echter geen specifiek onderzoek gedaan naar het gebruik van Ozempic voor gewichtsverlies op de lange termijn. Net als Saxenda vereist Ozempic aanvullende veranderingen in levensstijl om effectief te zijn.

Hoe snel kan ik met Saxenda afvallen?

De meeste patiënten die Saxenda volgens voorschrift innemen, kunnen binnen 3 tot 6 weken een merkbaar verschil op de weegschaal verwachten. Het kan echter langer duren voordat het eetlustremmende effect zich volledig ontwikkelt. Patiënten die Saxenda 3-6 maanden consequent gebruiken en veranderingen maken aan hun leefstijl bereiken in deze tijd meestal hun maximale gewichtsverlies. (Bron: Medicijngebruik.nl)

Hoe snel kan ik met Ozempic afvallen?

Net zoals Saxenda kunnen de meeste patiënten die Ozempic gebruiken, binnen 1-2 weken na het starten van de wekelijkse injecties het eerste gewichtsverlies en verbetering van de bloedsuikerspiegel verwachten. Bij dit medicijn kan het 2-3 maanden duren voordat het volledige effect op de bloedsuikerspiegel, de insulinespiegel en het gewicht zichtbaar is.

(Bron: Healthyhabitscelien.be)

Hoe moet Saxenda worden gebruikt?

Met Saxenda moet u uzelf één keer per dag een injectie onder de huid geven. Dit kan in vergelijking met het innemen van een pil erg vervelend lijken maar Saxenda wordt in een voorgevulde, gemakkelijk te gebruiken injectiepen geleverd. Deze kunt u makkelijk leren gebruiken. U kunt zelfs een familielid of vriend vragen om u met de injectie te helpen als dat nodig is.

Het dagelijks innemen van Saxenda betekent dat u er altijd aan moet denken om uw dagelijkse dosis in te nemen. U kunt met het gebruik van dit medicijn geen dagen overslaan. U moet uw Saxenda pen ook meenemen als u op reis gaat of lange tijd van huis bent. Maar door het elke dag in te nemen, krijgt uw lichaam een constante hoeveelheid van het medicijn.

Hoe moet Ozempic worden gebruikt?

Omdat u maar één injectie per week nodig hebt, is Ozempic voor de meeste mensen handiger. De voorgevulde Ozempic injectiepen maakt het gemakkelijk om het medicijn thuis zelf te injecteren met minimale training of hulp van een zorgverlener.

Omdat u Ozempic wekelijks injecteert, hebt u meer flexibiliteit in uw schema. Als u een dosis mist of vergeet, kunt u de volgende geplande injectie gemakkelijk inhalen. Het duurt wel 2 tot 3 weken voordat Ozempic uw lichaam volledig heeft verlaten als stoppen met de behandeling nodig blijkt te zijn. (Bron: Ec.europa.eu)

Dienstverlening NutalPro

NutalPro - Een flexibele dienstverlening

Disclaimer: medische inhoud

Het is niet toegestaan ​​dat de inhoud wordt gebruikt voor behandeling en advies. De medische inhoud mag in geen enkel geval worden gebruikt om zelfdiagnose of zelfbehandeling uit te voeren.